İçeriğe geç
Okul Seçim - Blog » Tercih Dönemi Bilgi Bankası » Başarı Sırası Mı Yoksa Taban Puan Mı Önemli?

Başarı Sırası Mı Yoksa Taban Puan Mı Önemli?

Tercih döneminde çok önemli olan bu soruyu cevaplamadan önce, bu iki terimin ne olduğuna değinelim.

📌 YKS Tercih Dönemi Terimleri Sözlüğü

Başarı Sırası ve Taban Puan Nedir?

Başarı sırası, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu ifade eder.

Taban puan, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türündeki puanıdır.

okulsecim.com'da bulunan bir bölümün ekran görüntüsü

Sitemizde yayınlanan başarı sıralamaları yukarıdaki şekilde görülür.

Üniversite Bölümlerini Araştırırken Hangisi Daha Önemli?

Puanların asıl amacı sizi yaklaşık 2 milyon kişi arasında sıralamaktır. Yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Önlere doğru çıktıkça da tercihlerinizin tutma ihtimaliniz artar.

Tercih yaparken asıl kullanılan veri başarı sıralamasıdır. Yani başka bir deyişle; başarı sıralamanız belli olduktan sonra puanlara bakmanıza hiç gerek yok. Tercih yaparken veya bölümleri araştırırken düşünmeniz gereken ilgili bölümün popüleritesi (geçen yıla göre kontenjanı, talepler nasıl değişmiş gibi veriler) ve kendi başarı sıralamanızdır.

Taban Puan Neden Güvenli Bir Veri Vermez?

Puanların adayları sıralamak için olduğunu aklımızdan çıkarmazsak bu sorunun cevabını hemen bulabiliriz. Sınavın zorluk durumuna göre puanlar aşırı oynaklık gösterir. Çünkü puanlar hesaplanırken, adayların yaptığı ortalama netler, standart sapmalar vs gibi veriler dikkate alınır. Bu da kolay sınavlarda puanların artmasına, zor sınavlarda puanların düşmesine neden olur. Ancak her iki durumda da puanlar sıralama görevini yapmaktadır.

Örneğin 2015’te YGS-1 puan türünde 380 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bin iken; 2016 de YGS-1 puan türünden 420 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bindir.* Buradan çıkan sonuç 2015 YGS’sinin 2016 YGS’sine göre zor olduğudur.

Eğer bölümleri araştırırken veya tercih listenizi oluştururken taban puanı dikkate alırsanız yukarıdaki örnekteki gibi aynı başarı sırasındaki öğrenciler için yanlış tercihler yaparsınız. Bu yüzden başarı sıralamasına odaklanmak ve ona göre tercihlerinizi oluşturmak daha mantıklıdır. (Bu durum; 2016 yılında tercih işlemi yapan öğrencilerin bir önceki senenin istatistiklere bakmasından kaynaklanır. 420 puandaki öğrenci geçen yıl taban puanı 390 olan bir bölüme girebileceğini düşünür; ancak başarı sırasına bakıldığında tercih ettiği bölüm ile arasında bir miktar sıralama farkı olduğunu görebilirsiniz.)

Detaylı Örnekli Anlatım: YKS Taban Puanları ya da Sıralamaları Değişir Mi?

*: Puanlar ilgili ösym verilerinden alınmış olup yuvarlanarak sunulmuştur. %100 gerçek bir senaryo değildir; ancak gerçek veriye dayalı olarak oluşturulmuştur.

📌 Uyarı: Ek tercihlerde başarı sıralaması yerine taban puan önemli olur. Ek tercih dönemi hakkında detaylı bilgi almak için “Ek Yerleştirme Dönemi” yazımızı okuyun.

Bu konuda araştırma yaptığım sitenin doğru veriler sunduğunu nasıl anlayabilirim?

Hangi istatistiğe önem vereceğimizi öğrendik; fakat şimdi çok daha zor bir konu var: “hangi internet sitelerine veya uygulamalara bu konuda güvenebiliriz”. Bu konuda hangi sitelere güvenmeniz gerektiğine başlamadan önce bu işe giren çoğu internet sitesinin sadece ziyaretçi çekmek için yapıldığını belirtmek istiyorum. Şu anda benim bulabildiğim ve güvendiğim sadece 3 internet sitesi var (beğendiniğiniz siteleri yorum yaparak bize bildirebilirsiniz).

Araştırmanızı Başarı Sırasına Göre Yapın

Öncelikle Google da araştırma yaparken arama sorgunuzun içinde kesinlikle “başarı sırası” terimi geçsin. Böylelikle hem sadece taban puan yayınlayan sitelerden kurtulursunuz hem de araştırmanızda kullanacağınız en temel istatistiği bulma ihtimaliniz artar.

Yazı Önerisi: 5 Adımda İdeal Bir Tercih Listesi Nasıl Yapılır?

Kötü İçeriğe Sahip Siteleri Bir Bakışta Anlamaya Başlayın

Kötü içeriğe sahip olan siteleri ayırt etmek aslında çok kolaydır. Bu tip internet sitelerini diğer sitelerden ayıran 4 madde vardır.

  1. Sundukları istatistiklerin geçmiş yıllara ait veriler içermesi.
  2. Sadece taban puan verilerini vermesi. (Bunun nedeni, site sahiplerinin internet sitelerini erken güncelleme isteğidir. Taban puanı verisi ÖSYM’nin yerleştirme sonuçlarıyla birlikte yayınladığı ilk veridir. Taban puanı verilerinin yayınlanmasından 4-5 ay sonra başarı sırası verileri (kasım ayı gibi) yayınlanır.)
  3. İstatistikleri vermeden önce genelde 2-3 paragraftan oluşan sadece anahtar kelime diye ifade ettiğimiz kelimeleri içeren cümlelerin yazılması. Örneğin “Boğaziçi üniversitesi taban puanları, boğaziçi üni, boğaziçi üniversitesi taban puanları 2015, boğaziçi taban puanları 2016….” Şeklinde başlayan anlamsız bir paragrafa sahiptir.
  4. Her yerin reklam olması (internet dünyasında ne kadar reklam çeşidi varsa hepsini bulabilirsiniz 😀 ).

Resmi Kaynaklar

Buraya internet siteleri hakkında bilgi vermeden önce ihtiyacınız olan verilere direk ÖSYM’nin internet sitesinden bakabileceğinizi belirtmek isterim. Bu verilere ulaşmak için;

  1. Osym.gov.tr adresinde yayınlanan “Süreli Yayınlar” bağlantısına tıklayın.
  2. İstediğiniz bir yılı seçin ve ilgili yıldaki “Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı” linkinden gerekli incelemeleri yapın.

Okul Seçim – Üniversite Puanları ve Başarı Sıralamaları

Bu ise bizim çıkardığımız üniversite puanları sayfamız. Burada güncel istatistiklere ulaşabilirsiniz. Yazılar her kasım ayı ÖSYM başarı sırası verilerini çıkardığında güncellemeye girer. Şuanda üzerinde geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Başarı sıralamasına göre bölümleri Okul Seçim’in web sitesinden ve mobil uygulamasından erişebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments