İçeriğe geç
Okul Seçim - Blog » Tercih Dönemi Bilgi Bankası » YKS: 5 Adımda İdeal Bir Tercih Listesi Nasıl Hazırlanmalı?

YKS: 5 Adımda İdeal Bir Tercih Listesi Nasıl Hazırlanmalı?

Üniversite sınavından sonra sonuçları hesaplanan adaylar için sonraki aşama tercihlerdir. Üniversite tercihi kariyer planında dikkatle yapılması gereken bir aşamadır. Bu konuda tüm bilgilere sahip olmak, sürecin işleyişini, haklarınızı ve imkanlarınızı bilmek oldukça kritiktir. Bu bilgiler, ÖSYM tarafından her yıl Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzunda açıklanmaktadır.

📝 Temel Bilgi: TYT Sınavı ve AYT Sınavı Hakkında Bilgi Edinin.

Öncelikle tercih aşamasında çoğu aday için sınırlayıcı olan adayın puanı veya başarı sıralamasıdır. Adaylar istedikleri programları veya okulları seçerken olabilecek en iyi tercihi bulmak isterler. Fakat burada yeterli bilgiye sahip olmamak tercihinizi yanlış yapmanıza veya daha iyi bir tercihi alt sıralara yazarak kaçırmanıza sebep olabilir.

Doğru bir tercih listesi hazırlamak için bilmeniz gereken tüm bilgileri ve bulabildiğimiz güzel tercih listesi stratejilerini bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

1. Adım: Tercih Sistemini Öğrenin

Tüm işlemler için bütün bilgileri ve sistemin işleyişini ÖSYM’nin ilgili yıl için yayınladığı tercih kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; her sene kurallar değişiklik gösterebildiği için internette bulduğunuz bütün bilgileri araştırmadan veya doğrulamaya tabii tutmadan doğru kabul etmemektir. Düzgün ve başarılı bir tercih listesi için sistemi yorumlamanızı sağlayacak kadar temel tercih dönemi bilgisi geliştirmelisiniz.

📝 Tercih Dönemi Sözlüğü: Tercih döneminde karşınıza çıkacak terimler hakkında bilgi edinin.

Tercih Sisteminin Temel Çalışma Prensibi

Tercih döneminde bir öğrencinin yerleştirilme algoritması şu şekilde çalışmaktadır:

  1. ÖSYM her adayın tercih listesine sırayla (ilgili puan türünün tercih sıralamasında 1. den sonuncuya doğru) bakar.
  2. Adaylar tercihlerini ÖSYM sistemde açılan tercih sayfasında önem sırasına göre sıralar. Daha sonra aday tarafından onaylanan tercihler ÖSYM tarafından incelenir.
  3. Sistem 1. öğrenciden başlayarak her öğrenciyi sırayla tercihlerine yerleştirmeye başlar.
  4. Sistem, yerleştirmek üzere olduğu öğrencinin ilk tercihine bakar. Eğer ilk tercihindeki program boştaysa öğrenci ilgili bölüme yerleştirilir.
  5. Eğer öğrencinin ilk tercihindeki programın kontenjanı doluysa öğrencinin ikinci tercihine bakılır.
  6. İkinci tercih için de 2 olası durum söz konusudur. Öğrenci ya o bölüme yerleştirilir ya da kontenjan yetersizliğinden ötürü bir sonraki tercihi değerlendirilmeye alınır.
  7. Öğrencinin tercih listesi bitene veya öğrenci bir bölüme yerleştirilinceye kadar bu döngü devam eder.
  8. Döngü sonucunda sistem bir sonraki öğrenciye geçer ve o öğrenci için de aynı adımlar uygulanır.
  9. Eğer aday tercihlerinden hiçbirine yerleşemez ise ilk yerleştirmede açıkta kalır ve ek tercih hakkını kullanabilir.

ÖSYM Kılavuzunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her yıl açıklanan tercih kılavuzunda yer alan tercih ile ilgili koşullar dikkatlice incelenmelidir ve öğrencinin tercih yapabileceği tablolar incelenmelidir. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Öğrenciler okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşulları tam olarak karşıladığı programları tercih etmelidir.

📢 Tercih döneminde son tercih tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.

Ayrıca bölüm kontenjan değişimleri dikkate alınmalıdır. Önceki yıllarda alınan aday sayısı artmış ise taban puan ve sıralamada düşüş olacağı göz önünde bulundurmalıdır.

📝 Detaylı Anlatım: YKS Taban Puanları ya da Sıralamaları Değişir Mi?

Okul Seçim‘i kullanarak üniversite bölümlerinin son 5 yıldaki kontenjan ve yerleştirme verilerine ulaşabilirsiniz. Bu sayede tercih etmek istediğiniz bölümün trend değişimini gözlemleyebilir ve daha doğru analiz yapma şansı elde edebilirsiniz.✨

2. Adım: Kayıt Sonrası veya Kayıt Sırasında Sunulan İmkanlar

Tercih yaparken bazı okulların veya programların özel imkanları vardır. Bu imkanlar eğitim hayatı ve sonrası için oldukça faydalı olmaktadır. Bazı üniversitelerin bölümüne yerleştikten sonra Yandal, Çift Anadal, Dikey Geçiş, Yatay Geçiş gibi imkanları vardır. Bu haklar sayesinde çift diploma, bölüm değiştirme veya başka bölüm ile ilgili ders alma gibi imkanlar sağlanır.

  • Yandal: Bazı üniversitelerde öğrencilerin lisans öğrenimleri boyunca, aynı fakülte içinde veya başka bir fakültede seçtiği bölümün bazı derslerini almasını sağlayan programa yandal programı denir. Bu programa dahil olabilmek için okulların başarı beklentisi gibi şartları vardır. Dersleri tamamlayan öğrenciye okul tarafından sertifika verilir.
  • Çift Anadal: Bazı üniversitelerde öğrencilerin lisans öğrenimleri boyunca, aynı fakülte içinde veya başka bir fakültede, esas programlarına konu bakımından yakın olan başka bir programın lisans öğrenimini tamamlayabilmelerine, böylece 4 yıllık lisans öğrenimleri süresinde iki alandan lisans diploması alabilmelerine olanak veren programa çift anadal programı denir.
  • Dikey Geçiş: ÖSYM tarafından meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için Dikey Geçiş Sınavı düzenlenir. Bu sınav sonucunda koşulları sağlayan adayların örgün eğitimli lisans programlarına geçişine izin verilir.
  • Yatay Geçiş: Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası alarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapılabilmesine yatay geçiş denir.

Bazı okullar da tercih sırasında seçilen özel programlar ile yurtdışında eğitim gibi imkanlar sağlamaktadır. Uluslararası Ortak Lisans Programları buna örnektir. Tercih yaparken bunlar dikkatle araştırılmalıdır. Bu tarz uluslararası ortak lisans programlarından birisi de Sunny programıdır.

  • Sunny Programı: Çift diplomaya yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programları (UOLP), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bağlı bir Türk Üniversitesi ile New York Eyalet Üniversitesi Sistemi’ne (SUNY) dahil bir üniversite tarafından ortak olarak yürütülen lisans programlarıdır. Öğrenciler dönüşümlü olarak eğitimlerinin yarısını Türkiye’de, yarısını Amerika’da görürler.

Ayrıca tercih listesi sırasında öğrenci ilk beşe veya birinci sıraya yerleştiği programı yazmış ise burs imkanı tanıyan okullar da bulunmaktadır.

3. Adım: Üniversite Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Genellikle adaylar öğretmenlerinin, arkadaşlarının, sohbet etme şansı buldukları meslek sahiplerinin veya rol modellerinin fikirleri doğrultusunda üniversite veya bölüm tercihi yapmaktadır. Fakat hayatınız boyunca sizi temsil edecek olan mesleki eğitimi veren üniversiteyi doğru belirlemek oldukça ciddi bir konudur.

Seçilen üniversitenin doğru tercih olup olmadığı belirlenirken önem verilmesi gereken dört parametre vardır. Akademisyenler, öğrenciler, olanaklar ve program başlıkları altında araştırma yapılmalıdır. Bu konulardaki veriler üniversitelerin web sitelerinde veya YÖK’ün web sitesinde yer almaktadır.

Okul Seçim’in bütün bu kaynakları birleştirerek tek bir yerde topladığı üniversite istatistikleri kategorisini keşfedebilirsiniz.

Akademisyenler

Öğretim görevlilerinin sahip olduğu kabiliyetler, akademik araştırmaları, eğitim aldıkları okul ve ülkeler eğitim kalitesini ve vizyonunu etkilemektedir.

  • Tercih edilmek istenen programda eğitim veren akademisyenlerin lisans, lisansüstü ve doktora çalışmalarını hangi üniversitelerde yaptığı, akademik çalışmalarının niteliği için önemli bir referanstır.
  • Akademisyenlerin tecrübesi incelenmelidir. Akademik deneyim yanında mesleki deneyim de oldukça önemli bir referanstır. Akademisyenlerin sektörü yakından takip etmesi verdikleri eğitimin ve yetiştirdiği öğrencilerin kalitesini oldukça fazla etkiler.
  • Uluslararası akademik çalışmalar, akademisyenlerin kalitesini belirleme açısından önemli bir veridir. Türkiye bilimsel yayın ve atıf göstergelerine TÜBİTAK ULAKBIM Cahit Arf Bilgi Merkezi’nin internet sitesinden ulaşılabilir (https://cabim.ulakbim.gov.tr/). Ayrıca detaylı araştırma için https://scholar.google.com.tr adresi de kullanılabilir.
  • Öğretim üyelerinin farklı kabiliyetlere sahip olması eğitim kalitesini oldukça yükseltmektedir ve eğitimlerini farklı okullarda, farklı ülkelerde almaları da verilen eğitime çok yönlülük getirmektedir.
  • Öğretim üyelerinin yaş dağılımına dikkat edilmelidir. Programda eğitim alan öğrencilerin, değişik kariyer seviyesindeki hocalar ile temas kurmasını sağlar ve farklı vizyonlar katabilir.
  • Öğrencilere rol model olabilmesi için programda akademik kadronun hem erkek hem de kadınlardan (idealde yarı yarıya) oluşması önemlidir. Bazı alanlarda genel yönelimden dolayı bu ideal seviyede olmasa dahi dikkate alınmasında fayda vardır.
  • Öğretim üyesi ve öğretim görevlisi dengesine dikkat edilmelidir. Peki bu tanımlar nedir?
    • Öğretim üyeleri; Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentlerdir. Öğretim üyelerinin temel yükümlülüklerinden biri araştırma çalışmalarıdır.
    • Öğretim görevlileri ise zamanlarının büyük bir bölümünü ders vermeye ayırır.
  • Öğretim üyesi ve öğretim görevlisi oranı üniversitelerin eğitim kalitesinde oldukça belirleyici bir faktördür. Bazı alanlarda uluslararası akreditasyonun sağlanabilmesi için öğretim üyesi ve öğretim görevlisi yarı yarıya olmalıdır.
  • Akademik düzey farklılığına dikkat edilmesi gerekir. Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçent kadroları piramit şeklinde olan eğitim kurumları iyi yapılanmış demektir. Piramit yapıda tepedeki en az sayı profesörlere ait olmalıdır. Artarak piramidin aşağısında ilerlemeli ve en çok sayı da yardımcı doçent sayısına ait olmalıdır.
  • Akademisyen ve pratisyen dengesine dikkat edilmelidir. Akademisyenler ile birlikte pratisyenlerin de kadro bulması özellikle de mühendislik, mimarlık, işletme, hukuk ve tıp gibi alanlarda önemlidir. Bunun nedeni verilen eğitimde teori ile pratiğin birleştirilmesidir. Fakat burada da dengenin korunması oldukça önemlidir. Ders veren pratisyen sayısının fazla olması verilen eğitim kalitesini düşürebilir.
  • Bölümün kadrolu öğretim üyelerinin kabiliyetlerinin programın ana derslerini verebilecek seviyede olması önemlidir.
  • Misyon ve vizyon açısından birbirine benzeyen programları kıyaslarken tam zamanlı öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı da bir kriter olmalıdır. Türkiye’de bu oran 40 öğrenci iken dünyadaki önemli üniversitelerde 15’e kadar iner.
  • Üniversitelerin araştırma çalışmalarına verdiği önem eğitim kalitesi açısından belirleyicidir. Akademisyenlerin yıllık verdikleri ders sayısı 4 veya 6 ders arasında ise üniversite araştırma çalışmalarına ağırlık veriyor denilebilir.
  • Akademisyenlerin yürütmekte olduğu projeler lisans öğrencilerinin görev alması açısından fırsat oluşturmaktadır. Bu alanda yurt içinde TÜBİTAK (https://www.tubitak.gov.tr/) , yurt dışında ise Avrupa Birliği (https://ec.europa.eu/research/fp7/) tarafından yürütülen projeler oldukça rağbet görmektedir.
  • Üniversite akademik kadrosunun aldığı ödüller de eğitim kalitesi açısından oldukça önemli bir kriterdir. https://oduller.tubitak.gov.tr adresinden araştırma yapılabilir.

Üniversite Öğrencileri

  • Üniversitede farklı ülkelerden, şehirlerden ve ilçelerden gelen öğrencilerin bulunması kozmopolit bir yapının oluşmasına sebep olur ve eğitim gören öğrencilere farklı ufuklar açması konusunda katkıda bulunur.
  • Üniversiteyi tercih eden öğrencilerin farklı başarı seviyelerinde olması farklılık açısından oldukça önemlidir.
  • Üniversiteye giren öğrencilerin mezun olabilme yüzdesi, ortalama mezuniyet süresi, üniversitede başarı standardı, başka bölümlere geçme sayısı, üniversiteden ayrılma oranları oldukça önemli verilerdir.
  • Yabancı dil hazırlık yılı olan okullarda bazı öğrenciler iki yıl başarısız olduktan sonra farklı bir okulda Türkçe eğitim veren bölüme geçmek zorunda kalır. Bu durum birçok açıdan mağduriyet yaratmaktadır. Dikkatle araştırılması gereken bir konudur.
  • Mezunların son yıllarda hangi yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edildiği de eğitim kalitesi açısından bilgi vericidir.
  • Öğrencilerin Sosyal Faaliyetleri: Öğrencilerin sosyal faaliyetleri de oldukça önemlidir. Okulda yer alan öğrenci kulüpleri, spor takımları, üniversitenin bu alana verdiği destek araştırılmalıdır. Bu konuda okulun öğrenci konseyinden, öğrencilerden ve kulüplerinden bilgi edinilebilir.
  • Öğrencilerin sosyal sorumluluk ve girişimcilik projelerine okulların verdiği destekler de araştırılmalıdır. Bu durum kariyer için oldukça faydalı tecrübelerin edinilmesi açısından önemlidir.
  • Mezunların okul hayatı sonrası neler yaptığı da oldukça kritiktir. Bu konuda bilgi için üniversitelere soru sorulabilir. Son yıllarda verilen mezun sayısı, mezuniyet sonrası 6 ay içinde iş bulma oranı, askere gitme oranı, kendi işini kurma oranı, aile şirketinde çalışma oranı gibi konularda sorular sorulmalıdır veya araştırma yapılmalıdır.

Üniversitenin Olanakları

Kampüsler öğrencilerin eğitim hayatlarının büyük kısmını geçirdikleri alanlar olduğu için aşağıdaki kriterler dikkatle incelenmelidir.

  • Kampüs imkanları,
  • Kampüs içinde bulunan yapılar,
  • Boyutu ve ulaşımı,
  • Yerleşkenin konumu,
  • Binaların donanımı,
  • Öğrencilere ayrılmış alanlar,
  • Kampüs içi ulaşım,
  • Yerleşke çevresinde ikamet imkanları,
  • Yurt binası ve fiziki durumu,
  • Yurtlarda kalma şartları ve sunulan imkanlar,
  • Yaz okulu ücreti,
  • Bütünleme veya telafi sınavı imkanı,
  • Sunulan ek hizmetler ve ücretleri,
  • Yemekhanede verilen yemek ücreti,
  • Kitap veya ders ekipmanları ücreti,
  • Burslar dikkatle incelenmelidir.
    • Vakıf üniversitelerinde eğitim ücreti muafiyeti burslarının kaç yıl geçerli olduğu ve bursun devamı için gereken şartları öğrenmek oldukça önemlidir.
    • Burs veren üniversiteler yazımıza bakabilirsiniz.
    • Çoğu üniversitede ihtiyaç, akademik başarı, spor veya çalışma bursu gibi burslar verilmektedir. Ayrıca çoğu okulda yarı zamanlı çalışma imkanı sunulmaktadır. Bu konular dikkatle araştırılmalıdır.
    • Kredi imkanları ve ayrıntıları dikkatle incelenmelidir.
  • Üniversitenin yıllık bütçesi eğitim kalitesi açısından oldukça önemlidir. Üniversitelerin öğrenci başına yıllık harcama miktarı önemli bir kriterdir.

🎯 Yabancı dilde eğitim almak isteyen adayların dikkat etmesi gereken önemli bir konu da hazırlık sınıfındaki eğitimin kalitesini araştırmaktır. Aşağıdaki kriterler dikkate alınmalıdır.

  • Hazırlık programının uzunluğu, toplam ders saati,
  • Sınıfların mevcudu,
  • Yabancı dili ana dili olan eğitim personeli sayısı,
  • Alınan eğitim sonrası uluslararası seviye testlerindeki öğrenci başarısı.

Tercih Edilecek Programın (Bölümün) Özellikleri

Tercih edilen programın içeriği oldukça önemli bir kriterdir. Programın sahip olması gereken ideal kriterler aşağıdaki gibidir:

📝 Rapor: 2021 Okul Seçim En Popüler Bölümler ve Üniversiteler Raporu

  • Programların içeriğinin Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile benzerliği. 2022 Dünya’nın en iyi üniversiteleri yazımıza bakabilirsiniz.
  • Ders içeriklerinin güncel olması ve Türkiye şartlarına uygunluğu. Şirketlerin en çok tercih edilen bölümler yazımıza bakabilirsiniz.
  • Mesleğe yönelik eğitim veren programların mesleki yönden kapsayıcı olması ve uygulama imkanının bulunması
  • Seçmeli dersler ile öğrencinin kendi isteği ve merakına göre program içeriğini şekillendirebilmesi.
  • Seçmeli ders sayısının fazla olması.
  • Yaz aylarını değerlendirme olanakları.

Tercih edilecek üniversitenin uluslararası eğitim felsefelerinden hangisini benimsediği, öğrenciye bakış açısı, kurum ile öğrenci arasındaki ilişki gibi konular daha önce eğitim almış öğrenciler aracılığı ile araştırılmalıdır. Ayrıca yıl içinde öğrenciden istenen proje ödevi sayısı, ödev yoğunluğu ve katkısı, sınavların not ortalaması, sınav yoğunluğu gibi konular da araştırılmalıdır.

Üniversitelerin sektör ile yakın ilişki halinde olması staj imkanı, mezuniyet sonrası iş bulma olanağı, alınan eğitimin sektöre yönelik uygulanması gibi konularda oldukça önemlidir. Ayrıca sektörü takip eden programlar uluslararası şirketlerde kariyer imkanları sunabilmektedir.

Üniversitenin sahip olduğu aygıtların ve teknolojilerin araştırılması da oldukça önemlidir. Sahip olunan laboratuvar, bilgisayar, projektör sayısı, kablosuz ağ kapsamı gibi konular dikkatle araştırılmalıdır.

Kütüphanelerin yıllık veri tabanları ve yayınlar için ayırdığı bütçe de araştırılmalıdır. Üniversitelerin dahil olduğu ulusal ve uluslararası değişim programları göz önünde bulundurulmalıdır.

Avrupa’daki tüm üniversitelerin belirli standartlarda eğitim vermesi beklenir. Bundan dolayı üniversitelerin Bologna süreci çerçevesinde “European Charter”ı alıp almadığı ile ölçülür. Bu charter’i alamayan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin Avrupa’da eğitimlerine devam etme olanakları oldukça azdır. Ayrıca akreditasyon da oldukça önemli bir kriterdir.

✨ Eğitim veren kurumun uluslararası akreditasyon kurumlarından belge almış olması oldukça değerlidir.

📢 Okul Seçim’deki üniversite taban puanı sayfasından üniversitelerle ilgili bölümlerin trend değişimlerini keşfedebilirsiniz.

4. Adım: Puan Türü ve Başarı Sıralamanıza Göre Seçebileceğiniz Bölümleri Keşfedin

Üniversite tercihinde farklı önceliklerde araştırma yapılabilir. Tercih edilmek istenen özel bir bölüm, üniversite veya bölüm var ise araştırmalar bu çerçevede yapılmalıdır. Eğer ortaöğretimde belirli bir alanda eğitim almışsanız bu alana yönelik tercih yaparken avantaj elde edebiliyorsanız dikkatlice araştırmalısınız.

Karar alırken üniversite hayatından beklentilerin neler olduğuna önem verilmelidir. Sizin için önemli olanın ne olduğunu belirlemek için önceki bölümü dikkatle okuyunuz. 3.adımda anlatılan kriterlerden sizin için önemli olanları seçerek tercihlerinizi belirleyiniz.

📝 Ek Okuma: Büyük Şirketler En Çok Hangi Üniversite ve Bölümleri Tercih Ediyor?

Şehir Odaklı Tercih

Sizin için önemli olan üniversite okuyacağınız şehir ise ilk olarak yapmanız gereken üniversite hayatınızı geçirmek istediğiniz şehre karar vererek o şehirde bulunan üniversiteleri ve üniversitelerde size uygun olacak bölümleri araştırmanızdır. Unutmayın ki iyi bir üniversite hayatı ileride sizlere güzel kapılar açacaktır.

Tercih edebileceğiniz Devlet Üniversiteleri, Vakıf Üniversiteleri, İstanbul’daki Üniversiteler, Ankara’daki Üniversiteler, İzmir’deki Üniversiteler ve Kıbrıs Üniversiteleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler için metinlere tıklayınız.

Üniversite Odaklı Tercih

Sizin için önemli olan üniversitenin kalitesi ise hangi üniversitede veya üniversitelerin size uygun olduğuna karar vermek ilk adımınız olmalıdır. Üniversiteye karar verdikten sonra istediğiniz bölümleri araştırmanız ve size uygun olmayacağını düşündüğünüz bölümleri elemeniz ikinci adımınız olmalıdır. Size uygun olduğunu düşündüğünüz bölümleri en ince detayına kadar araştırmanız, üniversiteden sonraki hayatınız için çok önemlidir. Unutmayın seçeceğiniz bölümler hayatınız boyunca yapacağınız işiniz olacak. Bu nedenle kendinize uygun bir bölüm seçmelisiniz.

Bölüm Odaklı Tercih

Sizin için önemli olan bölüm ise zaten çok önceden hangi mesleği yapmak istediğinize karar vermişsiniz demektir. Burada önemli olan artık istediğiniz bölümün hangi üniversitelerde yer aldığını bulmak ve o üniversiteden alacağınız eğitimin kalitesini araştırmak olacaktır. İyi bir üniversite iyi bir eğitim demek bile olsa hangi şehirde, hangi koşullarda mutlu olacağınızı göz önünde bulundurmalı ve ona göre tercih yapmalısınız.

Sıralama Odaklı Tercih

Eğer tercih etmek istediğiniz programa karar verememişseniz sıralamanızı dikkate alarak araştırma yapmalısınız. Karar almak için sıralamanıza ve puan türünüze uygun programları inceleyiniz. Size uygun programları incelerken 3. adımda anlatılan kriterleri dikkatle okuyup göz önünde bulundurmanızda büyük fayda var.

5. Adım: Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih Dönemi Genel Kuralları

  1. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklardır.
  2. Adaylar tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.
  3. Adaylar, lisans programlarına; TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.
  4. Adayların 24 tercih hakkı bulunmaktadır fakat hepsini doldurmak zorunda değillerdir.
  5. Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak tercih rehberinde yer alan tablolardan hangilerini kullanarak tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir.
  6. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.
  7. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, ÖSYM Tercih Kılavuzundaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tercih Yaparken İzlenebilecek Adımlar

  • Daha sonra sonuçlarınız doğrultusunda ÖSYM’nin lisans yökatlas ve önlisans yökatlas web sitelerinden tercih edebileceğiniz programları bulabilirsiniz.
  • Son yılların taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne göre, öğretim türüne göre arama yapmak için Okul Seçim‘i kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra bulduğunuz bilgileri ÖSYM’nin internet sitesindeki ilgili yıldaki YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan teyit etmeniz doğru olacaktır.
  • Belirlediğiniz programların program kodlarını ve isimlerini not alınız.
  • Belirlediğiniz programları sizin için önem sırasına göre sıraladıktan sonra buradan tercihlerinizi yapabilirsiniz.
  • Tercih sonuçları da buradan ulaşabilirsiniz.

Listenizi Hazırlandıktan Sonra Kontrol Edilmesi Gereken Detaylar

🔥🔥 Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

Hazırlık eğitimleri bazı üniversitelerde zorunlu bazılarında ise gönüllü olarak uygulanır. Yabancı dil öğrenmek kariyeriniz açısından en az seçtiğiniz bölüm kadar önemlidir. Kişisel gelişiminizi dikkate aldığınızda bu eğitim oldukça kritiktir. Bu yüzden tercih listenizde hazırlık eğitimine sahip bölümleri tercih etmek isteyebilirsiniz.

📝 Ek Okuma Önerisi: Tercih Listesinde Uygulanabilecek Olası Senaryolar

📝 Ek Okuma Önerisi: Üniversite Sınavına Bir Yıl Daha Hazırlanmak

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments